“Veliki crni kontejner”

Nešto me oduvijek fascinira u Britaniji: pažnja posvećena raznim obavijestima, upozorenja katkada čak i na očite stvari i, više od svega, humor koji u pojedinim slučajevima – možda i neželjeno – “ispliva” u naoko ozbiljnim stvarima. Šećete li Londonom mogao bi vas od srca nasmijati običan kontejner za smeće… no priča ide mnogo dalje i nije posve neozbiljna, jer govori o načinu na koji se višemilijunski London pokušava održati čistim.
Što bi drugo moglo pisati na velikom crnom kontejneru ako ne... "veliki crni kontejner"? (Foto: Dario Sušanj)

Što bi drugo moglo pisati na velikom crnom kontejneru ako ne... "veliki crni kontejner"? (Foto: Dario Sušanj)

Kada šećete Londonom i naiđete na veliki crni kontejner na kojemu, u osnovi, piše kako se radi o “velikom crnom kontejneru” (“Big Black Bin”), teško da ćete suspregnuti smijeh. Naoko, radi se o vrlo simpatičnom isticanju očite stvari – da, velik je, crn, kontejner je – koje pokazuje kako bi gradska uprava Westminstera mogla biti prilično duhovito društvance.

Nakon što se nasmijete engleskoj duhovitosti i stilu, zgodno je napomenuti kako “BBB”-ovi pokazuju i koja se važnost pridaje očuvanju okoliša i čistoće u Londonu; u njih je, naime, zabranjeno bacati bilo što osim kućnog otpada. Bilo što drugo što se može reciklirati – poput papira, kartona, stakla, metala ili odjeće – mora se odlagati u specijalizirane, za to predviđene kontejnere. “Big Black Binovi” tako su namijenjeni samo za “općeniti” otpad koji ne pripada nikamo, pa naznaka da se zaista radi o “velikom crnom kontejneru” i nije toliko besmislena…

Bi li i naši gradovi mogli naučiti ponešto o zbrinjavanju otpada pogledom na veliki londonski crni kontejner? Nekako mi se čini da, za razliku od Londona, kontejnera za reciklažu pojedinih vrsta materijala u pravilu nedostaje na našim cestama…

Dario Sušanj je osnivač i glavni urednik portala VelikaBritanija.net. Više informacija o njemu možete pronaći na www.dariosusanj.com.

Komentari
Vaši su komentari dobrodošli! Članak možete komentirati ispunjavanjem obrasca niže. Želite li da uz komentar bude vidljiva i vaša fotografija, odvojite dvije minute vremena i napravite svoj avatar na servisu Gravatar. Taj će vas avatar potom automatski pratiti kada ostavljate svoje komentare na mnogim drugim web stranicama koje podržavaju Gravatar. U člancima s mnogo komentara koristite linkove na kraju svake stranice komentara za navigaciju na prethodnu odnosno sljedeću stranicu komentara.

Komentari novih posjetitelja ne objavljuju se automatski nakon slanja, već nakon odobrenja moderatora, zbog čega se neće odmah pojaviti na stranici. Uredništvo portala zadržava pravo neobjavljivanja i brisanja komentara koje smatra neprikladnima na bilo koji način. Hvala vam na komentaru!

Napišite odgovor na članak (unos polja označenih zvjezdicom obavezan je)


Pretplatite se na naš newsletter!

VelikaBritanija.net na Facebooku

@VelikaBritanija na Twitteru

VelikaBritanija.net na Flickru

  • A photo on Flickr

Specijali

Arhiva