Vjeran Stojanac diplomirao je strojarstvo na splitskom FESB-u, a bavi se klasičnim i radijskim novinarstvom.

Komentari
Vaši su komentari dobrodošli! Članak možete komentirati ispunjavanjem obrasca niže. Želite li da uz komentar bude vidljiva i vaša fotografija, odvojite dvije minute vremena i napravite svoj avatar na servisu Gravatar. Taj će vas avatar potom automatski pratiti kada ostavljate svoje komentare na mnogim drugim web stranicama koje podržavaju Gravatar. U člancima s mnogo komentara koristite linkove na kraju svake stranice komentara za navigaciju na prethodnu odnosno sljedeću stranicu komentara.

Komentari novih posjetitelja ne objavljuju se automatski nakon slanja, već nakon odobrenja moderatora, zbog čega se neće odmah pojaviti na stranici. Uredništvo portala zadržava pravo neobjavljivanja i brisanja komentara koje smatra neprikladnima na bilo koji način. Hvala vam na komentaru!

8 odgovora na “Sablasti londonskog podzemlja”

 1. Mladen Berakovic

  Ovaj sajt mi postaje sve više i više boljim. Uživam čitajući članke, a ovaj je poseban. Stvarno svaka čast Vjerane, samo nastavi sa još ovakvim dobrim i zanimljivim člancima!

  Prijedlog za naslovnu – bilo bi odlično da ima neki link na dnu zadnjeg posta tipa “Stariji članci” ili nešta tome slično jer ova arhiva se ne vidi, a i bilo koji blog posjetim ima taj gumb, pa već uđe u naviku. 🙂

  P.S. Imate li u planu pisanje kakvog članka o preseljenju u Englesku, tj. kako to sve ide, stvarno bih volio to saznati?

  1. Dario Sušanj

   Hvala ti na pohvalama u Vjeranovo ime 🙂

   Razmišljam kako da najbolje organiziram stare članke; zasad je tu arhiva po mjesecima (linkovi na dnu desnog stupca) i random odabir nekoliko članaka na svakoj stranici (u desnom stupcu), baš s idejom da poneki članci iz arhive “isplivaju” na površinu. Svjestan sam da “po mjesecima” nije idealan način pretraživanja arhive, smislit ću i nešto bolje, mada su zasad relativno dostupni kroz svoje matične kategorije. Nedavno sam i masovno tagirao članke tako da bi ih tematski trebalo biti nešto lakše pronaći klikanjem po tagovima, uskoro slijedi još jedna runda tagiranja. Jedna od ideja koju imam jest da pokušam arhivu složiti “hijerarhijski” u obliku malog tematskog vodiča po UK, u stilu site mape ali tematski. Razmislit ću još o tome, i meni je naravno cilj da budu što dostupniji.

   Što se tiče tvog zadnjeg prijedloga (PS), odličan je, vidio sam da ima povremeno dosta takvih upita na Twitteru. Premda nemam osobnih iskustava s preseljenjem u Englesku i studiranjem u UK, kontaktirao sam baš neki dan osobe koje bi s tim i cijelom tom procedurom trebale imati dosta praktičnog iskustva. Čekam da mi se jave, predložio sam im seriju članaka te tematike.

   1. Mladen Berakovic

    Super, jedva čekam! 🙂

 2. Helena

  Vjerane, čestitam ! Nestrpljivo čekam sljedeće tekstove.

 3. TARA

  Prica je grozna.

  1. Dario Sušanj

   Draga Tara, bilo bi nam drago da si nam napisala detaljniji komentar oko toga što ti se sviđa ili ne sviđa kako bismo mogli eventualno ovakve teme obraditi i na druge načine. Naravno da se tema o eventualnim sablastima u londonskoj podzemnoj željeznici tiče paranormalnih pojava i, bez ulaženja u eventualnu raspravu oko toga postoje li ovakve sablasti ili ne, činjenica jest da je tijekom 150 godina postojanja londonskog Tubea bilo uistinu *mnogo* izvještaja o čudnim pojavama. Dio ih se sasvim sigurno može objasniti neobičnom atmosferom koja vlada u tunelima, usamljenim stanicama i slično, dakle psihološkim utjecajem koji ovaj tisućama kilometara dugačak splet tunela ispod Londona ima na ljude koji putuju vlakovima… i mislim da je Vjeran dobro prenio baš taj dio atmosfere, na stranu priče o pojedinim sablastima. Britanija je definitivno među “most haunted” mjestima na planeti tako da podloge za ovakve članke uistinu ne nedostaje…
   Veselit će nas svaki dodatni komentar 🙂

 4. vjeran

  Pretpostavljam da se Tara izgubila u nespretnoj formulaciji – tekst jest ‘grozan’ u smislu sablasnog, jezivog, spooky… ali to mu je na neki način bio i cilj. Britanija ima svoj specifični odnos prema paranormalnom, pogotovo manifestacijama duhova i sl, a londonska podzemna željeznica je jedan od najboljih primjera za navedeno. Već sam spomenuo kako je cilj tekta bio ukazati na takve događaje, ali mi nipošto nije bila namjera plašiti ljude 😉 Na kraju krajeva, pored čuvenog Johnstonovog roundela i Beckove mape, priče o duhovima su vjerojatno treći klučni simbol London Undergrounda!

 5. Angela Bonacin

  Bilo bi zanimljivo čuti što se događa u dvorcima, mislim da je ovo trebalo ipak malo sablasnije i detaljnije obradit.
  Možda drugom zgodom:))))

Napišite odgovor na članak (unos polja označenih zvjezdicom obavezan je)


Pretplatite se na naš newsletter!

VelikaBritanija.net na Facebooku

@VelikaBritanija na Twitteru

VelikaBritanija.net na Flickru

 • A photo on Flickr

Specijali

Arhiva