Portal VelikaBritanija.net zahvaljuje gostujućem autoru na ovom članku!

Komentari
Vaši su komentari dobrodošli! Članak možete komentirati ispunjavanjem obrasca niže. Želite li da uz komentar bude vidljiva i vaša fotografija, odvojite dvije minute vremena i napravite svoj avatar na servisu Gravatar. Taj će vas avatar potom automatski pratiti kada ostavljate svoje komentare na mnogim drugim web stranicama koje podržavaju Gravatar. U člancima s mnogo komentara koristite linkove na kraju svake stranice komentara za navigaciju na prethodnu odnosno sljedeću stranicu komentara.

Komentari novih posjetitelja ne objavljuju se automatski nakon slanja, već nakon odobrenja moderatora, zbog čega se neće odmah pojaviti na stranici. Uredništvo portala zadržava pravo neobjavljivanja i brisanja komentara koje smatra neprikladnima na bilo koji način. Hvala vam na komentaru!

82 odgovora na “Život i rad za hrvatske državljane u UK”

 1. ana

  nakon zavrsenom faksa radila sam sve moguce poslove od ciscenja do konobarenja,preko sezonskog rada. tjeseci sebe da ce biti bolje i da budem strpljiva. e pa..pogadjate? nije se nista promijenilo i ne zna se kada ce se promijeniti. odlucila sam otici i pokusati sve ispocetka. nasla sam savrsenu obitelj koja me zeli primiti kao aupair u svoj dom. problem je jer ne znam da li je to izvedivo i treba li mi viza. aupair se ne smstra poslom ali navodno su to izjednacili sa radnom dozvolom. postoji li ikakav nacin da se to realizira sa pozitivnim ishodom?

  1. Dario Sušanj

   Ana, nažalost ne znam odgovoriti na ovo pitanje, međutim preporučio bih da se javite autorici ovog članka koja radi u tvrtki koja se bavi upravo takvim savjetovanjem.

 2. Strepite

  Znaci ja prakticki mogu otici u UK kao “samodostatna” osoba bez ikakvih problema? I onda traziti posao (+ radnu dozvolu) ili pokrenuti vlastiti posao ili upisati neki studij… ?

  1. Dario Sušanj

   Mislim da ne možete samo tako tražiti posao jer ništa bez radne dozvole. Kao samodostatna osoba ili self-employed ili uz otvaranje vlastite tvrtke možete biti u UK (ali se i dalje *ne smijete* zaposliti u tvrtki makar bila i vaša, dok možete biti u self-employed statusu). No, kako ne bi bilo problema s tim, predlažem dva rješenja: možete kontaktirati autoricu ovog članka budući da ona radi u tvrtki koja se bavi ovakvim savjetovanjem ili možete neke od osnovnih savjeta potražiti na sljedećoj Facebook grupi:

   https://www.facebook.com/groups/idemo.u.UK.i.irsku/?fref=ts

  2. Dario Sušanj

   U okviru slobode kretanja ljudi unutar EU možete otići živjeti kao samodostatna osoba s odgovarajućim sredstvima u bilo koju zemlju pa i UK. Slično je sa studijem i pokretanjem vlastitog posla (ali, prema informacijama koje imam, ne možete se zaposliti čak niti u vlastitoj tvrtki bez radne dozvole). Preporučio bih da kontaktirate autoricu članka koja radi u tvrtki koja raspolaže svim informacijama i bavi se pomoći pri zapošljavanju stranaca u UK ili da potražite još savjeta na FB grupi: https://www.facebook.com/groups/idemo.u.UK.i.irsku/?fref=ts

 3. Milivoj

  Molim informaciju kako do posla kao viši fizioterapeut jer sam vidio na EURES stranicama da UK trenutno traži 936 fizioterapeuta.Jedna agencija me kontaktirala, ali traže mi neki HCPC broj koji košta 402 funte (nekakvi registar medicinskih zanimanja).
  Možete li mi pomoć jer u splitskom uredu HZZ-a nemaju pojma.

  Hvala i lp

  1. Dario Sušanj

   Nažalost ne znam odgovoriti na ovo pitanje jer mi nije bliska tematika. Predlažem da kontaktirate autoricu članka, budući da ona radi na poslovima zapošljavanja stranaca u UK te je vjerojatno upoznata i s problematikom vezanom uz medicinu i zapošljavanje fizioterapeuta i liječnika; alternativno, možda potražiti neku od agencija koje se bave takvim zapošljavanjem a koje su, čujem, prilično aktivne u Hrvatskoj u posljednje vrijeme… Žao mi je što nisam od veće pomoći, no možda netko drugi još ovdje vidi vaš upit…

 4. Maja

  Imam pitanje.. Kako ja, kao profesor hrvatskog jezika i povijesti, mogu dobiti posao u Velikoj Britaniji? Imate li kakav savjet kome se najbolje obratiti? Kakve su mogućnosti za mene? Hvala unaprijed!!! 🙂

 5. Jammy

  Poštovani, već se neko vrijeme ja i momak razmišljamo za dignuti sidro i otići u UK, istražujemo tržište rada (on je informatičar s 10-ak godina iskustva, a ja sam pravnik koji godinama radi u HR (ljudskim resursima) te sam i specijalist javne nabave ( commom procurement). Oboje pričamo engleski, a ja se uz to služim i kineskim. Kakve su nam uopće šanse za posao? Ja iskreno mogu raditi bilo što, informatički smo oboje pismeni, a ja poznajem rad u velikom broju RH aplikacija. Da se javimo amabasadi ili nekomu?
  Unaprijed hvala i lijep pozdrav!

  1. Dario Sušanj

   Britansko veleposlanstvo u Zagrebu ne posreduje u nalaženju poslova – u to sam siguran, nije njihov posao. Drugim riječima, morate potražiti posao u UK redovnim kanalima, job siteovi, agencije za zapošljavanje, pa potom ishoditi radne dozvole i kako već ide cijela procedura… Volio bih da mogu pomoći nekim konkretnijim savjetom no čeka vas jobhunting. 🙂

   Bacite pogled i na FB grupu https://www.facebook.com/groups/idemo.u.UK.i.irsku/?fref=ts gdje se zna naći korisnih savjeta…

 6. sanja

  Pozdrav, mene zanima postoji li mogucnost da dobijem stipendiju po osnovu hrvatske putovnice. Drzavljanin sam BiH i diplomirani sam pravnik sa 1 godinu radnog iskustva u struci. Htjela bih upisati magisterij pa me zanima postoje li olaksice i da li uopce priznaju pravni fakultet i ako ne da li barem postoji mogucnost polaganja razlike predmeta

 7. Drazen Toth

  Poštovanje , zanima me da li je moguće npr . Doći u London, ostati u hostelu za početak , otvoriti firmu , tj. Samozaposliti se , iznajmiti mjesto npr , Nothing Hill za stand , otvoriti stand i raditi ? Ja osobno ili nekoga moram zaposliti na štandu ? Da li na osnovu te firme imam pravo raditi , boravit , dobiti broj, otvoriti račun u banci Itd ,mlako to sve ide, mislim kojim redoslijedom ? Bio sam u Londonu prošle godine 2 mjeseca , ali kao turist, nisam razmišljao o samozapošljavanju , imam svoju firmu u Medjugorju, ali je planiram zatvoriti u doglednoj budućnosti , inače sam iz Osijeka , tamo živim i ne zaposlen sam u HR , branitelj, sto naravno nema veze nikakve 🙂
  Hvala na odgovoru !

 8. Ivana

  Studiram u Zagrebu. Planiram ovo ljeto ići ponovno u Englesku na tečaj učenja engleskog jezika. Da li postoji mogućnost da radim par sati dnevno u potencijalnom dućanu kao npr. dučan sa mješovitom robom? Unaprijed se zahvaljujem.

  1. Dario Sušanj

   Ivana, ne mogu tvrditi da sam 100% u pravu, međutim, prilično sam siguran da se službeno ne smijete zapošljavati u UK bez radne dozvole (za bilo koju vrstu posla). Ne znam postoje li neke iznimke za studente dok su na studiju ili nekom usavršavanju u UK, pa bi bilo dobro da potražite i provjerite koje su opcije u tom slučaju i što vam je od dokumentacije potrebno ako je uopće otvorena ta mogućnost (što iskreno ne vjerujem s obzirom na stanje stvari).

 9. enes

  kakve su sanse za drzavljane Bosne i hercegovine za dobijanje radne dozvole u irskoj ako ima je supruznik hrvatski drzavljanin?

 10. Martina

  Pozdrav,
  interesira me imam li sanse za zaposljenje u UK, tacnije u Londonu, s tim da sam trenutno 19 godina, te sam zavrsila turisticko hotelijersku skolu, pa bih htjela raditi u hotelu (recepcija). Jel moguce dobiti purple certificate za ovakav tip posla?
  Trenutno imam informaciju da prvo trebam pronac posao, gdje moj poslodavac treba odluciti da me sponzorira odnosno da garantira za mene, te preda za purple certificate i National Insurance Number.
  Ako nesto mijenja, aplicirala sam na nekoliko fakulteta, gdje sam dobila unconditional offers, sto bi znacilo da sam bezuslovno primljena, ali su upisi od rujna mjeseca.
  Unaprijed hvala! 🙂

 11. jurak

  Kakvo je stanje u zdravstvu….ako imam epilepsiju na koji nacin mogu dobiti lijekove i preko koje osiguravajuce kuce? . Hvala

 12. London

  Konzulat više nije zadužen za izdavanje viza za Englesku. Osim jedne web stranice koja ne funkcionira da li je nekome poznato na koji način podnijeti Zahtjev za vizu?

  Nakon 300 kilometara danas u Zagrebu poljubili vrata. Ne postoji telefon za kontakt, ured zatvoren, web stranica ne funkcionira…!?

  Radi se o turističkoj vizi na 3 dana.

  1. Dario Sušanj

   Ne znam na koji konzulat mislite – u Zagrebu postoji Britansko veleposlanstvo.

   Ne znam izdaju li turističke vize za građane drugih država, više se ne spominje na webu, međutim kontakti su im uredno navedeni na webu:

   https://www.gov.uk/government/world/croatia

   British Embassy Zagreb
   Ivana Lučića 4
   10000 Zagreb
   Croatia

   Consular section
   zagreb.consular@fco.gov.uk

   Telephone
   +385 (1) 6009 100

   Konzularni odjel, dakle za vize, zahtijeva prethodnu najavu prije dolaska:
   https://www.gov.uk/government/world/organisations/british-embassy-zagreb/office/british-embassy

   no barem možete nazvati pa provjeriti gdje se mogu dobiti vize (nema ih u popisu usluga koje pružaju).

   Više informacija o dobivanju viza:
   https://www.gov.uk/check-uk-visa

   Ovdje pak piše da se sve vize pa i turističke moraju zatražiti online (dakle niste morali najprije dolaziti U Zagreb):
   https://www.gov.uk/standard-visitor-visa/apply

   A kad se malo prate linkovi, evo i tko izdaje vize u Zagrebu, posao je prebačen na:
   https://uk.tlscontact.com/hr/zag/splash.php

 13. London

  Poštovani gosp. Sušanj,
  već dani pokušavamo podnijeti zahtjev za vizu. Sve informacije koje ste predstavili pronašli smo i sami te vam se za vaš trud i rad zahvaljujemo. Kao što pišete konzulat nije više zadužen za izdavanje viza.

  Osim jedne web stranice koja u potpunosti ne funkcionira, ne vidimo drugu mogućnost ponašanja zahtjeva. Već danima moja supruga pokušava podnijeti Zahtjev za vizu. Osim uspješne registracije na portalu, svi ostali pokušaji bili su gubitak vremena. Među ostalome ne postoji telefon za kontakt (Error: This page does not exist or has been deleted), nitko na žalbe ne reagira…

  Preostalo je uputiti se iz Osijeka za Zagreb, nakon 300 kilometara putovanja i napokon pred uredom danas moja supruga je poljubili vrata. Nikoga u uredu (portir potvrđuje već danima i da su drugi građani na isti način tražili pomoć), ne postoji telefonski kontakt, web stranica djelomično funkcionira ali pri podnašanju zahtjeva nastaje greška i ne može se dovršiti zahtjev (istu grešku potvrđuju prethodni građani koji su tražili pomoć pred uredom u ZG, kako kaže portir).

  U slučaju moje supruge radi se o turističkoj vizi na 3 dana za strance sa boravkom u RH.

  Pošto konzulat nije zadužen za pomoć, nitko se ne javlja na pritužbe, građani i stranci sa boravkom iz RH u putuju se za Zagreb. Nažalost bez uspjeha!
  Ne vidimo drugu mogućnost doći do informacija ili pomoći drugim građanima u RH osim da se ova informacija da u javnost.

  Vama se zahvaljujemo još jednom za vaš trud.

  Puno hvala!

  1. Dario Sušanj

   Bojim se da u tom slučaju nemam drugih prijedloga budući da nemam iskustva s konkretnim procesom (u davna vremena kad nam je bila potrebna viza bilo je drugačije).

   Po povratnim informacijama od drugih znam da Britansko veleposlanstvo u Zagrebu niti inače nije previše susretljivo te ne daje informacije koje bi inače trebali znati (da sad ne idem u detalje, nisu znali odgovoriti na elementarna pitanja s kojima su mi se kasnije javljali posjetitelji a trebala bi biti iz domene veleposlanstva – ako netko već nazove).

   Ne znam iskreno što drugo da vam preporučim ukoliko ovaj Teleperformance web ne funkcionira u pogledu kontakta i ostalog… 🙁

  2. Dario Sušanj

   Jeste li našli ovo?

   https://ukvi-international.faq-help.com/

   Croatia Telephone

   Opening times: 9.00am – 5.00pm (Central European time)

   You can call us on:

   800-200421

   If you would prefer to dial a UK number direct please call:

   00 44 1243 213 284

   This is a paid service and there is a cost of £1.64 UK Sterling per minute in addition to your standard network charges when calling from the UK or EU. This cost includes VAT at the current prevailing rate of 20%. Please have a valid credit or debit card ready to process your payment. We can accept MasterCard credit and debit cards, and Visa credit and debit cards. You will not be charged until you are connected to an adviser. Calls may be recorded for training purposes. We are able to handle your calls in English.

   To nije od ove agencije koja je preuzela proces izdavanja viza već izgleda direktno od UK Visas & Immigration… ima i kontakt obrazac nakon što se odabere zemlja no možda bi bilo bolje nazvati?

 14. London

  Da to je obrazac koji sadrži grešku. Nažalost nakon što se zemlja odabere, sustav pokazuje grešku i zahtjev se ne može proslijediti. Nakon žalbe, napokon danas odgovor. Da ne shvaćaju gdje je greška i da podnesemo Zahtjev putem online obrasca koji ne funkcionira. Portir izjavljuje da su prethodni građani istu reakciju agencije doživjeli te iz tog razloga se direktno uputili u ZG. Nakon tel. razgovora danas potvrđeno je da pomoći nema osim da se podnese online Zahtjev. Što znači ništa od ljetovanja u Londonu!

  Puno hvala!

 15. Marina

  Poštovani
  Zanima me kako doći do stambene olakšice koju ste spomenuli u članku?

 16. Pego

  Poštovani!
  Htio bih nekoga pitat tko ima iskustvo ili gsp.Dario Susanj!
  Planiram preseliti u London nakon ljeta….
  Zanima me,Da li treba viza za UK ili samo radna dozvola,ako osoba želi preseliti u Englesku tj.u Londonu…posto smo 2g clanice EU?!
  Da budem siguran sta treba napraviti prije nego sto odselim u London!
  Hvala

  1. Dario Sušanj

   Planirate li raditi, morate imati radnu dozvolu. Ograničenja za hrvatske radnike produžena su za sljedeće tri godine. Ne smijete raditi bez radne dozvole ni u kojem slučaju!

   Ukoliko želite samo preseliti i imate sredstva dostatna za život, što je druga situacija, u okviru toga što smo članica EU smijete preseliti kamo god želite (sloboda kretanja ljudi) no u tom slučaju morate imati dovoljno sredstava za neovisni život što znači da u UK i dalje ne smijete raditi.

   Postoji i opcija da budete self-employed, jedini slučaj u kojem vam ne treba radna dozvola. Predlažem vam da malo prosurfate po gov.uk portalu koji zaista pruža pregršt informacija za početak.

  2. Dario Sušanj

   Više informacija: https://www.gov.uk/croatian-national/overview

   Za radnu dozvolu možete se prijaviti prije dolaska u UK:
   You can apply for a purple registration certificate before you come to the UK.
   ali za dobivanje radne dozvole morate imati pronađen posao.

   Ako nemate neki poseban razlog za London, postoje zemlje u koje možete odseliti bez ovakvih ograničenja, npr. susjedna Irska.

 17. ivana

  Poštovani,
  zanima me imate li kakva saznanja o agenciji hcl nursing pošto sam medicinska sestra i htjela bih preko njih otići u UK?
  Unaprijed hvala

  1. Dario Sušanj

   Ivana, nazalost ne znam nista o zaposljavanju medicinskih sestara u UK i spomenutoj agenciji pa nisam bas od koristi na tu temu 🙁
   Mozda da pokusate pitati na FB, na grupama “Idemo u UK” i “Idemo u Irsku i UK”?

 18. k

  Poštovani, zanima me odnose li se naknade za stanovanje i na self employed osobe? Unaprijed hvala i pozdrav…

  1. Dario Sušanj

   Nažalost, ne znam osobno odgovoriti na ovo pitanje pa bi bilo najbolje da pomoć potražite kod nekoga tko se bolje razumije u tematiku ili ima konkretna osobna iskustva, možda na nekoj od često spominjanih FB grupa “Idemo u UK” & “Idemo u UK i Irsku”…

 19. Marija

  Poštovani gosp. Sušanj

  Dobila sam ERASMUS stipendiju i idem na stručnu praksu u London.Piše da strani studenti mogu raditi do 20 sati ako se prijave kod UK Border agency. da li to vrijedi i za mene?
  Pošto planiram ostati 12mj na stručnoj praksi, koja je naplaćena, znači financira me samo erasmus i ja sama, da li mogu taj ružičasti papir zatražiti svog poslodavca da mi ispuni, ja platim tih 55 funti samo da mi vrijeme ide. Nakon god dana kada mi istekne praksa, isteći će i tih god dana da sam radila te nakon toga mogu se slobodno zaposliti u UK bilo gdje. Nadam se da ste razumijeli moje pitanje. Hvala

  1. Ivana

   Zanima me da li ste saznali odgovor na ovo pitanje jer se planiram prijaviti na praksu u Edinburgh pa me zanima moram li imai neki dokument?

   1. Dario Sušanj

    Nažalost, iskreno ne znam odgovor na to pitanje niti sam dublje upoznat s tematikom…

 20. Mislav

  Dobar dan,

  Zanima me da li postoji itko u u republici hrvatskoj (pravnik ili ekonomist) koji pomaze ljudima u dobivanju papira kao sto je NIN ili slično…

  Hvala

  1. Marija

   Pozdrav Mislav,

   Ja radim u immigration law firm u Londonu i ako ces trebati pomoc pri dobivanju papira slobodno nam se javis.

   http://citylegalservices.co.uk/

 21. Ivana

  Poštovani,
  u članku piše da hrvatski državljanin ima pravo podnijeti zahtjev za stambenu olakšicu koja pokriva do 70 posto mjesečnog novčanog iznosa najma.
  Imate li nekakve detaljnije informacije o tome. Ja sam trenutno u procesu prijave za purple certificate te sada prvi puta vidim ovu informaciju pa ako imate nekakav link ili bilo što detaljnije, bila bih Vam zahvalna.
  Unaprijed hvala,
  Ivana

 22. Nikica

  Stovani,kome se mogu obratiti u UK za pomoc oko papirologije kod samozaposljavanja. Imam klijente za koje radim ali bih volio da mi netko strucan pomogne oko svih tih papira. Unaprijed hvala za pomoc

  1. Marija

   Slobodno se javite nama u ured. Radim za odvjetnika ovdje u Londonu i vec je nekoliko Hrvata pomogao sa istim problemom.

   http://citylegalservices.co.uk/

 23. Neda

  Poštovani, svima sa hr pasošem nudim pomoć oko rešavanja papirologije, otvaranja firme, dobijanja NIN-a, i svega ostalog za LEGALAN dolazak, život i rad u Velikoj Britaniji. Sve sam ovo uspešno prošla, i evo me u Kentu sa porodicom.

  1. Vesna

   Nedo, molim vas da mi se javite na email , hvala unaprijed. vesnajd @hotmail.com

  2. Petar

   Nedo,molim Vas da mi se javite na mail vezano za postupak samozaposljavanja,unapred zahvalan, Petar

  3. Marko

   Nedo, molim Vas da mi se javite na mail vezano za pomoc koju nudite. Hvala i pozdrav

  4. Fehim

   Poštovanje,
   Molim Vas za savjet i pomoć,dolazim iz Zagreba tu sam u Slough kod rodjaka, vec dva mjeseca zvao me da radim ima kompaniju scaffolding,predao papire za NiN broj,i nikakav odgovor nisam dobio,koliko je procedura za čekanja,hvala u naprijed

  5. Ana

   Nedo, trenutno sam u UK i molim Vas da mi se javite! Hvala, duvancic.ana@gmail.com

  6. Senad

   Poštovana,
   molio bih vas za pomoć
   senad.halilovic.pu@gmail.com

  7. Magdalena

   Poštovana, molim Vas da mi se javite na kobas.magdalena@gmail.com za pomoć oko nekih pitanja. Unaprijed zahvaljujem.

 24. UK

  Nikica, ja Vam mogu pomoći.

 25. MIlan

  Poštovani!

  Zanima me ukoliko imate informacije o odnosu kažnjavanih osoba i zaposlenja. Budući poslodavac me pitao da li sam kažnjavan, i ja sam naravno rekao ne. Sad me zanima kada budu provjeravali da li će tražiti potvrdu o nekažnjavanju(koja je čista) ili izvadak iz evidencije kažnjavanih(koji je “prljav”)? Potvrda o nekažnjavanju je zapravo potvrda da se protiv mene ne vodi kazneni postupak, a izvadak je “per se”

  1. Dario Sušanj

   Nažalost, ne znam odgovoriti na ovo pitanje niti znam ikoga da mi je prenio slična iskustva…

 26. Vjenceslav Matijevic

  Dobar dan

  Pomorac sam i radim pod Britanskom zastavom vec par godina i placam national insuranse par godina i sada sam trenutno u procesu dobivanja NIN, sad me interisira za zdravsteveno osiguranje kada dobijem NIN tj dali cu moci koristiti hrvatsko zdrastveno i kako cu dobiti hrvatsko zdrastvenu knjizicu ili to nje potrebno
  s postovanjem
  Vjenceslav

 27. Darko

  Molim pomoc….imam curu u Uk,ja trenutno zivim I radim u Hr,,vozac sam kamiona rute Hr-Uk,vidjamo se svakih 10-tak dana dan Ili dva ,odlucili smo se na zajednicki zivot u Uk,,e sad molim savjet. gdje I kako poceti sa mojom papirilogijom…unaprijed hvala…

 28. Adrijana

  Pozdrav,

  Molim vas ako me možete uputiti ili mi objasniti dječji doplatak, saznala sam da od iduce godine od rujna svi novi koji dodu dd i beneficije ostvaruju tek nakon 5 godina provedenih u UK.

  Unaprijed hvala

 29. BrunoS

  Stigao sam u London raditi kao volonter njegovatelj. Dobio sam ponudu za posao pa moze li mi netko detaljno opisati proces podnošenja zahtijeva za radnom dozvolom. Uz to, imam li nekih olakšica u tome pošto sam oženjen državljankom Republike Francuske ali još uvijek ne ispunjavam uvijete za traženje državljanstva R. Francuske. Veoma zahvalan!

 30. Martina

  Dobar dan!
  Pokušavala sam kontaktirati autoricu članka, ali e-mail nikako ne prolazi. Da li imate novu e-mail adresu ili neki drugi tip kontakta? Hvala puno,
  srdačan pozdrav

  1. Dario Sušanj

   Martina, nazalost nemam nikakav drugi kontakt autorice clanka. Moguce je da vise ne radi u toj tvrtki, tako da nazalost ne mogu pomoci…

 31. Antonija

  Postovani,
  Radim godinu dana u UK i imam namjeru tu raditi do svoje mirovine, a zatim se vracam kuci u Hrvatsku. Jeli pametno zatraziti britansko drzavljanstvo i sto time dobivam? Takodjer me zanima dali i kada moram zatraziti neki drugi dokument za rad?
  Unaprijed hvala,
  Antonija.

 32. Dora

  LP. Znam da se u UK ne može raditi bez radne dozvole, no koliko je teško dobiti tu dozvolu? Negdje sam pročitala da ona stoji oko 500 kn i da to radnik sam plaća, pa to uopće nije puno. Zašto neki poslodavac nebi uzeo stranog radnika ako je on spreman platiti za dozvolu? Pitam jer imam rodbinu u Londonu, što znači da tamo imam smještaj koji ne moram plaćati, i htjela bi raditi bar godinu dana tamo da uštedim neke novce. Hvala puno.

  1. Dario Sušanj

   Nije problem u cijeni radne dozvole (£65) nego u tome što vas poslodavac mora sponzorirati odnosno potvrditi tu dozvolu. Koliko znam po ovome što sam se raspitivao, neki to žele raditi, neki ne. Od prošle godine uvjet za purple certificate je i položen ispit iz engleskog jezika, koliko znam. Dobar početak su informacije ovdje: https://www.gov.uk/croatian-national/overview

 33. Igor

  Pozdrav,zanima me koje papire trebat ponjet sa sobom u UK, kako doci do 70% pomoci u stanovanju i come se moze baviti samozaposlena osoba?hvala

 34. Damir

  Nalazim se u londonu kao izaslani radnik i poslije toga bi zelio ostati pa ako netko zna nest9 o time ili da mi da kontakt pa da potrazim savjet

  1. Dario Sušanj

   Mislim da nemate nikakva posebna prava zbog statusa izaslanog radnika već da po aktualnim pravilima morate potražiti posao koji će vas sponzorirati za purple certificate (za kojega morate imati položen i engleski jezik). Dakle procedura bi bila pronaći posao jer je to uvjet za radnu dozvolu (tj. purple certificate), barem koliko ja znam, a dosta sam proučavao trenutačnu regulativu…

  2. Dario Sušanj

   BTW na sluzbenim stranicama britanske vlade ima zaista podosta uputa i objasnjenja tako da bih preporucio da krenete odavde: https://www.gov.uk/croatian-national/purple-registration-certificate

 35. damir

  Poštovani,
  .radim u UK ali preko hrvatske firme, i od 27.01.2014. sam gotovo stalno u UK, sa malim odlascima kući. Čuo sam da nakon 3 godine provedene u UK moram ići kući na pauzu od 6 mjeseci, da li to još važi jer mi se približava 3 godine gotovo konstantnog boravka i rada u UK

 36. ivica

  poštovani
  supruga je počela raditi u bolnici u walsallu pokraj Birminghama ali ima problem s pronalaskom kuče za nas i djecu, naime bila je u agencijama i svi je traže bankovno osiguranje koje ona može dobiti nakon što joj sjedne nekoliko plaća. nudila je da plati i nekoliko rata unapred ali bez uspjeha.molim za savjet.hvala

  1. Pavle

   Imao sam isti problem. Trazili su nekoga koji je vec u radnom odnosu i ima status permanent da garantira za mene.
   Onda je moj manager bio na razgovor u agenciju i isti dan sam dobio ugovor za stan.

   Mozda Vam i ovaj site pomogne
   http://www.vanmildert.net

   Srecno

 37. Bojan

  Poštovani,
  Našao sam novinski članak u večernjem listu, kategorije koje su izuzete od dobijanja radne dozvole za UK, jedna od stavki glasi ” ako ste član obitelji državljanina EU koji u Velikoj Britaniji ostvaruje prava iz Ugovora o EU ili državljanina Velike Britanije”, da li to znači pošto mi je sestra državljanin UK, a ja sam HR državljanin da meni ne treba radna dozvola u UK?

  1. Bojan
  2. Dario Sušanj

   Nisam siguran da su braća/sestre uključeni u definiciju obitelji jer kaže da je obitelj definirana kao:
   https://www.gov.uk/croatian-national/family-members

 38. Josip Barisic

  Poštovani, selim u Škotsku na godinu dana, pa me zanima kako dobiti stambenu olakšicu, da li se tu misli na najam? I ako može pomoć, što je to National insurance number, da li je to hrvatski broj ili neki njihov koji dobijem, i kako ga dobijem? Hvala

 39. Vlatko

  Poštovani,

  živim u Zagrebu i u pregovorima sam sa jednom firmom iz UK, radi se o konzultantskom poslu u IT i zbog situacije oko radne dozvole, oni su spremni da radim iz Zagreba za njih (prebivalište u Zagrebu) sa putovanjima tamo prema potrebi. Da li netko zna kako stvari funkcioniraju u tom slučaju, da li je to uopće moguće, ako da, da li obavezno zdravstveno plaćam ja sam u Hrvatskoj, kako sjeda porez na plaću (nadam se da nije dvostruko oporezivanje) i sve ostalo što bi trebao znati, bilo kakva informacija je i više nego korisna, može i kontakt mailove osoba koje bi mogle znati nešto više o tome.

  Unaprijed zahvaljujem.
  Vlatko

 40. Andrea

  Pozdrav,

  Dobila sam ponudu za London (preko poznatih) za rad na jednom projektu kuharskom u Londonu.
  Projekt počinje idući tjedaN, i odlučila sam ići, minimalno će trajati do Božića..a možda i kasnije.
  Imam nekoliko pitanja….pa bi trebala hitnu pomoć jer uskoro krećem.
  Dakle, prvih tjedan dva ću dobivati novac na ruke tj preko nečijeg računa (opet poznate osobe) a nakon toga vjerujem da ću morati krenuti leganlno.
  S obzirom da prvi dio priče traje do Božića, da li mi je za zadnjim mjesec dana nužno imati purple working permit i na koji način dođem do nje?
  Koliko sam čitala moj poslodavac me treba sponzorirati (što to znači ?)??

  Također priča se o self emplymentu tj da sam samostalni zaposlenik a ne worker …ali me zanima što to znači u praksi.
  Kako mi je 100 funti radni dan molim Vas da mi pojasnite na tom dnevnom honoraru koliko taxa plaćam u jednom (worker) i drugom slučaju (selfemployment)?
  Također da li moram imati insurance?
  I znam da postoje određeni poticaji ako zarađujem manje od 30 000 funto godišnje kao npr 70% iznosa stanarine.
  Molim pomozite, vremena je malo a pitanja puno.
  Zahvaljujem !!!!!!
  _________________

 41. Stipan

  Dobar dan, molim Vas za pomoc, savet, kome vise dase obratim..? da pocnem sa izlaganjem problema; od: 16.06.2015, imam registrovanu Companiju, i CARTIFICATE OF INCORPORATION OF A PRIVATE LIMITED COMPANY, podnosio sam zahtev za interviju: 5, puta u JOBCENTERPLUS, za dobijanje [NINo] ali bezuspesno, uvek je trebao neki novi dokument, dokaz, itd. uslovi su bili; da imam licno svoje vozilo sa cim obavljam delatnost [ imam ga kombi] sledeci uslov; da imam otvorene racune u banki; PERSONAL, i BIZNIS racune [imam,i jedan i drugi, sledeci uslov, da prilozim pejsliptove, fakture, dabi imali uvid da radim i dami novac preko racuna ide, sledeci uslov; da imam kucu iznajmljenu, da placam, KANSIL drzavi, porez, itd… DA NEBI DUZIO NAVODIM STA SVE IMAM;1.PUTOVNICU, 2. UGOVOR O IZNAJMLJENOJ KUCI,3.DOKAZ DASAM VLASNIK 3, VOZILA, JEDNO [KOMBI] ZA OBAVLJANJE DELATNOSTI, I DRUGA DVA ,PRIVATNA AUTA, 3. DOKAZ DA POSEBUJEM DIPLOMU/CARTIFIKAT O STRUCNOJ OSPOSOBLJENOSTI DA OBAVLJANM SVOJU DELATNOST, LICENCE, DIPLOME, ITD, 4. DOKAZ DA PLACAM DRZAVI SVE DOPRINOSE; KANSIL, TAX, POREZ, OSIGURANJE ZA VOZILA, ITD. ITD. 5.OD SVOG KNJIGOVODJE DOBIJAM UREDNO DOKUMENTE OD VALJANOSTI KOMPANIJE; STIP-TRANSPORT,L.T.D.6. Ina kraju, imam svu potrebnu dokumentaciju….ali NEMOGU da dobijem NINo,…. neznam kome vise dase obratim…???? companija je i dalje registrovana, aktivna [MOZE SE VIDETI NA FEYSBUKU] ukoliko je neko u mogucnosti dami pomogne,,, molim za pomoc, gd, kako, kome, i sta jos da prilozim dabi mi izdali NINo..???hvala, unapred. Stantic Stipan, 81.hazel grove. AL10 9DR. HATFIELD. [07502463200]

 42. Ivana

  Pozdrav. Zna li netko više o regulaciji zakona o referencama. Agencija preko koje bih se zaposlila zahtjeva dvije reference od strane bivših poslodavaca, no obzirom da sam mlada osoba nisam mijenjala poslodavca, dakle, imala sam do sada samo jednog. Je li stvarno zakonska obveza dati agenciji dvije reference od strane osoba koji su moji bivši poslodavci ili je moguće dati i neku osobnu referencu kao npr. prijatelja ili možda referencu poslovnog ili školskog kolege, učitelja, bilo što samo da nisu dva bivša poslodavca jer to nije moguće!
  Svaka pomoć dobrodošla! Moj kontakt: vanakola00@gmail.com

 43. mladen

  cjenjeni samo kratko pitanje .doci cu u dover i naci jevtinu sobu-smjestaj na 2.3 mjeseca.zelim se prijaviti na residency in uk…sto trebam i.gdje trebam otici.i koliko moram cekati za residency card.i imam li nekih obveza prema drzavi dok nepodjem raditi.tamo ima milijun podataka i stvarno sam zbunjen sto i kako….hvala

 44. mladen

  stovani zanima me..boravisna dozvola,jeli to isto kao i radna dozvola, i koji su uvjeti za nju…pazite nije radna dozvola..i sto moram placati sve ako se prijavim u uk na boravak

 45. Nina

  Poštovani,

  zanima me kako ja kao profesorica hrvatskog jezika i povijesti umjetnosti mogu dobiti posao u Velikoj Britaniji?

  Hvala i pozdrav!

 46. Zwiebel

  Pozdrav,
  Dobio sam praksu u Glasgowu na jednom fakultetu i praksa traje 6 tjedana.
  Zanima me da li ja trebam tražiti radnu dozvolu za tu praksu, i koliko traje vađenje te dozvole i kome se trebam obraiti za tu dozvolu?

 47. Fran

  Moze li mi netko objasnit dodatno vezano za citati iz clanka:

  ‘Kod plaćanja najma za životni prostor, hrvatski državljanin ima pravo podnijeti zahtjev za stambenu olakšicu koja pokriva do 70 posto mjesečnog novčanog iznosa najma’

  Ja sam probao pronaci informacije vezano za ovo ali bez uspjeha

  Dali netko ima neke dodatne informacije ili link za pronaci dodatno

  Puno hvala

  1. Horvath

   Fran,
   Ne mozete pronaci jer je olaksica ukinuta – na zalost.

 48. Ivona

  Postovani, dosla sam raditi u predgrade Londona kao AuPair u Sijecnju 2015 i nisam napustala zemnju od onda. Bankovni racun otvorila sam tek u Rujnu 2017 i prijavila se na adresu obitelji s kojom sam prebivala. S obzirom da se povlace restrikcije sa 1.7. ove godine htjela bih aplicirati za NIN, medutim, nisam bas sgurna sto reci kada me pitaju kada sam prvi puta dosla u Englesku? Ne zelim lagati tamo al bojim se da bi mi mogli praviti probleme s obzirom da sam ovdje preko 3 godine vec.
  Neznam koja mi je najbolja opcija trenutno i sta da radim po tom pitanju s obzirom da se AuPair ovdje ne smatra pravim poslom (ne placa se porez na AuPair) vec se smatraju kao extra pair of hands u obitelji koja ih sponzorira.

  Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

  Ivona

 49. Magdalena

  Pozdrav! Muž i ja planiramo odseliti u Veliku Britaniju nakon 1.7.2018. Zanima me kakav će onda biti postupak, što je potrebno napraviti prije i nakon dolaska u UK, koji dokumenti su potrebni, na što paziti pri rentanju stanova, koje su naše obveze a koje stanodavaca i sl. Svaki savjet je dobrodošao! Hvala!

Napišite odgovor na članak (unos polja označenih zvjezdicom obavezan je)


Pretplatite se na naš newsletter!

VelikaBritanija.net na Facebooku

@VelikaBritanija na Twitteru

VelikaBritanija.net na Flickru

 • A photo on Flickr

Specijali

Arhiva